Kellemetlen lehelet, avagy mit tehetünk a szájszag ellen?

A kellemetlen lehelet sokaknál egy kényes, gyakran visszatérő probléma, de vajon hányan tudják mi a kiváltó oka és mit lehet ellene tenni?

Sokak mindennapjainak szerves részét képezi a szájszag elleni állandó küzdelem, megoldásnak azonban mégis a rágógumit, a mentolos cukorkát vagy épp a szájvizet választják. Mi azt javasoljuk, hogy a pillanatnyi megoldások helyett ragadjuk meg a problémát a gyökereinél.

Mi lehet a kiváltó ok?

A kellemetlen szájszag (halitosis) leggyakoribb okai a szájüregben keresendők, ám bizonyos életmódbeli szokások és egyéb egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Nem megfelelő szájhigiénia

Az első és a legfontosabb, a megfelelő szájhigiénia kialakítása, hiszen fogainkon az ételek és italok elfogyasztása után egy lepedékréteg képződik, mely a kórokozóknak kiváló táptalaj, illetve később egy igen súlyos probléma, a fogínygyulladás kiskapuja is lehet.

Dohányzás

A dohányzás jelentősen hozzájárul a rossz lehelethez. Azoknál, akik rendszeresen cigarettáznak, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ínybetegségek, melyek szintén a rossz lehelet okozói lehetnek.

Fogszuvasodás

A rossz lehelet forrása több esetben egy-egy szuvas fog is lehet. A rendszeres szűrővizsgálat során a fogorvos egy ilyen jellegű problémát azonnal észrevesz, és persze orvosol is.

Szájszárazság

A szájszárazság (xerostomia) esetén kevesebb nyál termelődik, a száraz nyálkahártya pedig hajlamos lehet a bakteriális fertőzésekre, mely rossz lehelethez vezethet.

Egyéb betegségek:

  • gyomor-bélrendszeri problémák
  • máj- vagy veseproblémák
  • torok- és mandulagyulladás
  • szezonális allergiák
  • légúti fertőzések, például tüdőgyulladás vagy hörghurut
  • reflux

Mit tehetünk ellene?

A kellemetlen szájszag kialakulása megelőzhető rendszeres és alapos szájhigiéniai szokásokkal, valamint egészséges életmóddal. A részleges megoldások helyett, inkább törekedjünk ezek betartására és forduljunk szakemberhez, hogy megtudjuk mi állhat valójában a probléma hátterében.

Ragadjuk meg együtt a probléma gyökerét! Kérjen időpontot bizalommal!

Legyen Önnek is fájdalommentes fogászati élménye!

Dr. Nagy Lili, Diamond DentArt fogászat