Gyökérkezelés – Fogak megmentése?!

A gyökérkezeléstől sok páciens retteg, ez a félelem viszont sokszor alaptalan, gyakran csupán amiatt alakul ki, mert nem tudják mi történik az eljárás során.

Mi az eljárás célja?

A gyökérkezelés (endodontia) elsődleges célja, hogy megmentse a gyulladt vagy fertőzött fogakat.

Mi a kezelés menete?

  1. Diagnózis felállítása

Az első és az egyik legfontosabb lépés a pontos diagnózis felállítása, mely során készül egy röntgenfelvétel. A kezelést általában akkor szokták elvégezni, ha a páciens fájdalomcsillapítóra sem reagáló, szűnni nem akaró erős fájdalmat tapasztal, ha ennek oka a gyökér belső részének elhalása, akkor foggyökérkezelés javasolt. Továbbá ha a páciens vízszintes helyzetben van gyökérkezelés indikációja esetében a fog fájdalom fokozódik.

  1. Helyi érzéstelenítés

Az érzéstelenítés szinte minden fogászati kezelés során szükséges. Sokak számára kellemetlen lehet ez a lépés, azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy beavatkozás fájdalommentes legyen.

  1. Hozzáférés nyitása

A fogorvos hozzáférést biztosít a fog belsejéhez, feltárja az idegkamrát,. Ekkor egy lyuk keletkezik a fog koronarészén, melyen át kitisztítják és fertőtlenítik a foggyökeret.

  1. Gyökércsatornák feltárása

A gyökércsatorna azonosítása fontos lépés, ekkor a fogorvos feltárja a fogat és megkeresi a gyökércsatornákat, hiszen esetenként egy nehezen fellelhető csatorna a gond okozója.

  1. Csatornák megtisztítása

A tisztítás során a fogorvos fogászati eszközök segítségével (pl. gyökérkezelő tű) eltávolítja a fertőzött szövetet- vagy gyulladást okozó anyagot, szövetmaradványt a fog gyökércsatornáiból.

  1. Csatornák formálása

A tömés előtt szükséges a gyökércsatornák formálása, hogy készen álljanak a tömőanyag fogadására.

  1. Tömés

A tömés során egy guttapercha nevű, gumiszerű anyag segítségével töltik ki a csatornákat, így távol tartva a baktériumokat.

Előfordulhat a kezelést követően, hogy fájdalmat tapasztalunk. Ez természetes viszont, ha ez nem szűnik meg pár nap elteltével sem, érdemes felkeresni fogorvosunkat!

Legyen önnek is fájdalommentes fogászati élménye!

Forduljon bizalommal a DiamondDentArt szakorvosaihoz, keresse fel rendelőnket bizalommal!

Dr. Nagy Lili, Diamond DentArt fogászat