5+1 tévhit a fogfehérítésről

A fogfehérítés az egyik leglátványosabb és legnépszerűbb kezelés az esztétikai fogászatban, mégis számos tévhit kering róla a köztudatban.
A következőkben 5+1 gyakori tévhitet hoztunk, melyek manapság is terjengenek a fogfehérítésről.

  1. A fogfehérítés károsítja a fogzománcot: Valójában a professzionális fogfehérítés, melyet a fogászati rendelőkben végeznek, biztonságos. Ámbár az otthoni fehérítők túlzott használata esetén a fennállhat kockázat. Így, amennyiben biztos kezekben szeretnénk tudni fogaink egészségét, érdemes felkeresni egy szakembert.

A fogorvosi rendelőkben végzett kezelések során a fogak külső felszínére helyezett fehérítő zselé fény hatására aktiválódik, majd a felszabaduló oxigén a fogzománc mikrobarázdáiban fejti ki hatást.

  1. A fogfehérítés mindenkinek ugyanolyan eredményt hoz: A fogfehérítés hatása egyénenként változó lehet. Természetes színük genetikailag ugyan meghatározott, de több tényező (vastagsága, fogzománc szerkezete, dentin színe stb.) befolyásolhatja azt, emellett a dohányzás, a fogmosási szokások és az életkor is mind hatással lehetnek fogaink színére.

Tudta?
Egyes ételek és italok fogyasztása jelentős elszíneződést okozhat!
Ilyen például a kávé, tea vagy épp a vörösbor.

  1. A fogfehérítés örökre tart: A fogfehérítés hatása idővel halványulhat, különösen, ha fogyasztunk olyan ételeket vagy italokat, amelyek elszíneződést okoznak. Rendszeres fogápolással és étkezési szokásainkra fordított figyelemmel hosszabb távon fenntartható a fogfehérítés eredménye.
  2. Az otthoni fogfehérítő termékek ugyanolyan hatékonyak, mint a professzionális kezelések: Bár az otthoni fogfehérítés bizonyos mértékig hatékonynak bizonyulhat, mégsem érhető el vele olyan látványos eredmény, mint a fogorvosi rendelőkben elvégzett professzionális kezelésekkel.
  3. A fogfehérítés fájdalmas: Bár egyesek érzékenynek találhatják a fogfehérítést, általában nem jár fájdalommal. Fogfehérítés után jelentkezhet átmeneti fogérzékenység, mely 1-2 héten belül megszűnik. Ez azért fordulhat elő, mert a fehérítés során használt karbamid-peroxid megnyithatja a dentin csatornákat is, melyeken keresztül a hideg-meleg ingerek eljuthatnak a fogidegekhez.

+1 A fogfehérítést bárki számára lehetséges: Egyes problémák esetén, mint például a fogszuvasodás, a fokozott fogérzékenység, ínyrecesszió vagy a fogágybetegség. Nem javasolt  kamaszkorban, várandós vagy szoptató nők számára sem, valamint, peroxid allergia esetén sem.

Forduljon bizalommal a DiamondDentArt szakorvosaihoz, keresse fel rendelőnket bizalommal!

Dr. Nagy Lili, Diamond DentArt fogászat