Fogmegtartó kezelések – avagy mit tehetünk fogunk egészségéért?

Számos fogászati kezelés ismert manapság, egy kis odafigyeléssel és megfelelő fogászati beavatkozással megőrizhetjük fogaink épségét. A következőkben összefoglaltuk, melyek azok az eljárások, amelyekkel fenntarthatja és meghosszabbíthatja fogai egészségét.

  1. Talán az egyik legismertebb és leggyakoribb fogorvosi beavatkozás a fogtömés.
    A fogakon képződő lepedék, valamint a szájban található baktériumok okozta fogszuvasodást orvosolják ezzel az eljárással. A folyamat során a fogorvos eltávolítja a szuvas, sérült részt, majd betömi a fogat, ezzel megakadályozva a fogak további károsodását.

Több fogtömést különböztetünk meg:
Esztétikus, fehér tömés: Leggyakrabban használt tömésfajta, megfelelőképp illeszkedik a fogba, illetve a színéből adódóan szabad szemmel alig észrevehető.
Inlay/onlay: Egy speciális tömésfajta, melyet nagyobb fogszuvasodás esetében alkalmaznak, mely során a fogorvos a fogtechnikus által készített fogbetétet helyez a fog előkészített részébe.

  1. A gyökérkezelés (endodoncia) során a fogbél szövetét távolítja el a fogorvos, majd tisztítja és gyökértömi a fogat. A kezelés segíthet megőrizni a fogat.
  2. Ha egy fog nagyon sérült vagy jelentős része elveszett, akkor is van megoldás, a korona! Az eljárás során egy műanyagból, cirkóniumból, leplezett cirkóniumból vagy fém-kerámiából készült „burkolatot” helyeznek a fog felszínére. Ennek a fogpótlásnak a célja az, hogy restaurálja és védje a sérült, gyengült vagy részben elvesztett fogat.
  3. A hiányos fog pótlása nem csupán esztétikailag, de egészségügyi szempontból is igencsak fontos! A híd egy olyan eljárás, amelyet egy- vagy akár több fog pótlására alkalmaznak. Ez az eljárás fix fogpótlás, mely oldhatatlanul rögzített, tehát nem kivehető.

Több híd típust különböztetünk meg:
– Abban az esetben, ha a híd közvetlen a fogakra illeszkedik, hagyományos, dentális elhorgonyzású hídról beszélünk.
– Implantációs híd esetén pedig beültetett implantátumokra, műgyökerekre kerül a híd.

  1. A fogínybetegségek megfelelő kezelése elengedhetetlen a fogak megőrzésének érdekében. Ilyen lehet fogkő eltávolítás, mélytisztítás más néven zárt vagy nyitott kürettálás, recesszió műtétek és más lebenyes műtétek.
  2. A fogak helyzetét korrigáló fogszabályozó kezelés (orthodontia) is nagyban hozzájárul a fogak egészségéhez. Ugyanis a fogak szabályos elrendezése könnyebbé és hatékonyabbá teheti a tisztítást, így minimalizálhatja a plakk és fogkő lerakódását. Ha fiatalkorban gyermekfogászati látogatás alkalmával javasolják a fogszabályozó kezelést, akkor indokolt a készülék mielőbbi felhelyezése, ezzel megelőzve az életkorból adódó növekedés megszűnését és későbbi komolyabb beavatkozások számának csökkentését.
  1. Az implantálás során magát az implantátumot a csontba ültetik, a stabil rögzülést követően megfelelő alapot ad a fogpótlásnak, hiszen helyettesíti a természetes foggyökerek tartó funkcióit.

Fontos hangsúlyozni, hogy a megelőzés mindig fontosabb, mint a kezelés. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia (fogmosás, fogselyem használata, egészséges étkezés stb.) kulcsfontosságúak a fogak megőrzése és a fogmegtartó kezelések elkerülése érdekében.

Forduljon bizalommal a DiamondDentArt szakorvosaihoz, kérjen időpontot bizalommal!